KIINAN KAUPAN JA KULTTUURIN VALMENNUS, KOULUTUS 

Facebook Twitter Gplus LinkedIn RSS
Osuusmyllynkatu 5
33700, Tampere
040 5253 111
ChinaWorks Uutiset Ulkomaisten yritysten juridinen toimintaympäristö 2015

Ulkomaisten yritysten juridinen toimintaympäristö 2015

Ulkomaisten investoijien juridinen toimintaympäristö Kiinassa ei tule helpottumaan vuoden 2015 aikana. Forbes‘ille bloggaava Dan Harris listaa kuusi osa-aluetta, joilla tulee olemaan vaikutusta erityisesti ulkomaalaisomisteisten yritysten toimintaan.

1. Viisumikäytäntö. Juridisesti viisumikäytäntöihin ei odoteta muutoksia, ainoastaan tarkkailua tehostetaan. Tehostettu tarkkailu ei juurikaan vaikeuttane suuryritysten toimintaa jotka jo noudattavat säännöksiä ja hankkivat työntekijöilleen asianmukaiset viisumit ja luvat (ml. työluvat), mutta hankaloittaa maassa toimivien pienyritysten ja yrittäjien toimintaa erityisesti, mikäli yrityksellä ei ole juridista toimipistettä manner-Kiinassa (vaan esimerkiksi Hong Kongissa tai Macaolla).

2. Juridinen toimintamuoto. Viitaten edelliseen, Kiina on hyvin tietoinen toimintatavasta, jossa Kiinassa operoiva yritys perustaa liiketoimintansa esimerkiksi Hong Kongiin tai Macaoon, välttääkseen manner-Kiinassa toimimiseen liittyvää byrokratiaa, rajoituksia ja lainsäädäntöä. Niissä tapauksissa kun kyseinen menettely ei ole Kiinan lainsäädännön tai lain tulkinnan mukainen, pyrkivät Kiinan viranomaiset enenevässä määrin lakkauttamaan rikkeeseen syyllistyneet yritykset.

3. Veronkantoa pyritään tehostamaan. Erityisesti lisähuomiota tullaan kiinnittämään vientiyritysten siirtohinnoitteluun niiden yritysten osalta, joiden liiketoiminnan tulos on pysynyt vaatimattomalla tasolla vuodesta toiseen.

4. Kiistojen ratkominen oikeusistuimessa. Ulkomaisten yritysten kannattaa turvata juridinen selustansa kaikessa toiminnassaan, sillä kiinalaiset yritykset ja työntekijät ovat tulleet yhä paremmin tietoisiksi omista juridisista oikeuksistaan, eivätkä epäröi laittaa liikkeelle oikeusprosessia oikeuksiaan puolustaakseen. Kannattaa edelleen pitää mielessä että usein Kiinassa kysymys ei ole siitä, mitä laki sanoo tai jättää sanomatta, vaan kuinka lakia oikeusistuimessa tulkitaan. Tästä syystä aktiivinen keskusteluyhteys paikallishallinnon edustajien kanssa on yrityksen parasta oikeusturvaa myös vuonna 2015.

5. Korruptio. Kuten puoluejohto presidentti Xi keulakuvanaan on osoittanut, korruption kitkeminen ei ole kadonnut minnekään agendalta – päinvastoin. Tilanteesta tekee erityisesti ulkomaalaiselle toimijalle skitsofreenisen se, että harmaata aluetta on paljon ja lain kirjain on moninpaikoin epäselvä tai moniselitteinen. Ulkomaalaisyritykset ovat tehostetun tarkkailun alla ja syyttämiskynnys on usein matalampi kuin kiinalaisyrityksen kohdalla.

6. Huijausyritykset. Ulkomaalaisyrityksiin kohdistuvien huijausyritysten määrä tulee entisestään kasvamaan ja yritysten laatu paranemaan. Operatiivisessa toiminnassa terve maalaisjärki ja datalähteiden luotettavuuden arviointi ovat edelleen keskeisiä työkaluja, strategisen päätöksenteon tueksi kannattaa hyödyntää ammattimaista due diligence -osaamista niin yrityskumppaneiden kuin avainhenkilöiden rekrytoimisenkin osalta.

ChinaWorks työskentelee yhdessä mm. sopimus- ja IPR-juridiikan, sekä due diligencen ja avainhenkilörekrytoinnin ammattilaisten kanssa. Mikäli yrityksesi kaipaa apua näissä asioissa, olemme mielellämme avuksi. Ota yhteyttä!

Lähde: www.forbes.com/sites/danharris/2015/01/02/china-business-law-trends-for-2015/

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn